zaterdag 24 december 2016

Leger neemt bezit van dorp Novoloehanske

Het Oekraïense leger heeft gisteren het dorp Novoloehanske veroverd op de pro-Russische rebellen. Het dorp ligt in de zogenoemde Svitlodarska Doeha, het gebied tussen Horlivka en Svitlodarsk. Volgens commandant Vjacheslav Vlasenko van de legereenheid daar ging dat zonder slag of stoot, want hij en zijn mannen konden het dorp zo binnen trekken. ''Goed nieuws voor de ongeveer vierduizend inwoners van Novoloehanske. Ze krijgen weer hun eerste levensbehoeften geleverd.''

De rebellen voerden gisteren vijftig aanvallen uit, waarvan twee op bewoonde gebieden. Ten (noord)oosten van Marioepol schoten de rebellen herhaaldelijk met 122 millimeter artillerie, 82 en 120 millimeter mortieren en machinegeweren op soldaten bij Sjirokine, Lebedinske, Talakivka en Vodiane. Novotrojtske werd beschoten met zware machinegeweren. De rebellen vielen het leger aan bij Vodiane, maar de aanvallen werden afgeslagen.

In de omgevingvan Donetsk schoten de rebellen met 152 millimeter artillerie op Kransi Pahar en Pivnitsje. Tegen soldaten bij Loehanske, in de Svitlodarska Doeha, werden 122 millimeter artillerie, mortieren, pantserwagens en machinegeweren gebruikt. Novoselivka Droeha enVerchniotoretske werden onder vuur genomen met 82 en 120 millimeter mortieren, terwijl Mironivka met 142 millimeter artillerie werd beschoten.

In de provincie Loehans werd het dorp Size beschoten met BM-21 Gradraketten, Novozvanivka en Trojtske met 152 millimeter artillerie. Novo-Oleksnandrivka, Zhovte Lobatsjeve en Stanitsja Loehanska werden onder vuur genomen met 120 millimeter mortieren en zware machinegeweren.

Bij de aanvallen van gisteren raakten vijf Oekraïense soldaten gewond.

Bronnen: Unian, Censor.net

Geen opmerkingen: