vrijdag 16 december 2016

Moederlandpartij wil dat Savtsjenko zetel houdt

De Moederlandpartij heeft de banden met parlementslid Nadia Savtsjenko gisteravond verbroken, maar zal volgens partijleider Joelia Timosjenko geen poging doen om haar haar parlementszetel te ontnemen. ''Veel mensen hebben op haar gestemd en daarom heeft ze alle recht om haar zetel te behouden'', aldus Timosjenko vanochtend op een persconferentie.

Terugkijkend constateert zij dat het goed is geweest om Savtsjenko bovenaan de kieslijst van de Moederlandpartij te zetten. Timosjenko voegde er aan toe dat zij dit opnieuw zou doen om Savtsjenko uit de Russische gevangenis te krijgen. ''Maar nu gaat ze haar eigen weg.'' Savtsjenko had dat overigens enkele weken zelf al duidelijk gemaakt, terwijl ze half oktober ook al had aangegeven weg te willen bij de Moederlandpartij.

Voor de Moederlandpartij was het gesprek dat Savtsjenko vorige week woensdag in Minsk voerde met de separatistenleiders Plotnitski en Zachartsjenko de druppel die de emmer deed overlopen. ''Onze partij is volstrekt tegen onderhandelen met terrorist, tegen amnestie voor de moordenaars van onze landgenoten en tegen de legalisatie van gewapende milities in de Donbas.''

De staatsveiligheidsdienst SBOe meent te weten dat Nadia Savtsjenko tijdens het gesprek met de separatistenleiders wel degelijk heeft gesproken over het verlenen van amnestie. Zijzelf heeft dat eerder ontkend. Er zou alleen zijn gesproken over het vrijlaten van gevangenen.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: