donderdag 8 december 2016

Oekraïne wil 228 separatisten vrijlaten

Oekraïne is bereid om 228 separatisten ruilen tegen 42 Oekraïense burgers en soldaten, maar de separatisten in Donetsk zijn volgens de Oekraïense onderhandelaar Irina Herasjtsjenko slechts bereid om acht gevangenen vrij te laten. De separatisten in Loehansk doen nog moeilijker: zij zeggen maar zes gevangenen te hebben en die te willen ruimen voor 440 van hun mensen.

Wel lijkt het mogelijk te worden gemaakt om brieven en pakketjes naar de gevangenen te sturen. Hierover lijkt gisteren overeenstemming te zijn bereikt tijdens het periodieke overleg van de Contactgroep in Minsk.

De Contactgroep kwam geen stap verder met de nieuwe doorlaatpost bij Zolote van en naar het door de separatisten bezette gebied in de provincie Loehansk. ''Ze weigeren opnieuw om deze doorlaatpost te openen, nog steeds met allerlei vage verhalen waarom dat niet kan'', zegt Herasjtsjenko hierover. De doorlaatpost zou komende zaterdag open moeten gaan. Op woensdag 21 december komt de Contactgroep weer bijeen in de Wit-Russische hoofdstad.

Bronnen: Interfax, Censor.net

Geen opmerkingen: