woensdag 21 december 2016

Parlement stemt na marathonzitting in met begroting

Het Oekraïense parlement is na een marathonzitting vanochtend rond vijf uur akkoord gegaan met de begroting voor volgend jaar, met daarin een tekort van 3 procent, een verwachte economische groei van eveneens 3 procent en een inflatie die aan het einde van 2017 op 8,1 procent uit moet komen. Er stemden 274 parlementsleden (van de 450) voor. Minister Oleksandr Daniljoek van Financiën merkte over de begroting van het kabinet-Hrojsman op dat die ''realistisch, vooruitstrevend en transparant'' is.

In het debat lieten het Oppositieblok, Zelfhulp en de Moederlandpartij weten dat zij tegen zouden stemmen. ''Dit is geen begroting, maar een vonnis over het land.'' Fractievoorzitter Maksim Boerbak van het Volksfront meende evenwel dat het ''een begroting van de vooruitgang'' is.

Premier Volodimir Hrojsman riep de oppositie op om toch vooral voor de begroting van zijn kabinet te stemmen. ''Elke tegenstem is er één die ten koste gaat van ons land, tegen hogere salarissen en een verdere ontwikkeling van ons staatsbestel.'' In de begroting is onder meer een - forse - verhoging opgenomen van het minimumloon naar 3.200 hrivna (116,68 euro) per maand.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: