vrijdag 2 december 2016

Bijna helft Oekraïners kan woonlasten niet betalen

In drie provincies heeft slechts één op de drie huishoudens de woonlasten over oktober kunnen voldoen. In de oostelijke provincie Loehansk lukte dat drie van de vier huishoudens niet (74,8 procent), terwijl de situatie in de provincie Cherson nauwelijks beter is met 72,8 procent. In de westelijke provincie Ivano-Frankivsk is het 67 procent van de huishoudens niet gelukt om de rekeningen voor gas, elektriciteit, water en stadsverwarming op tijd te voldoen.

Landelijk ligt het percentage huishoudens dat in oktober wel op tijd kon betalen op 57 procent. In de provincies Volin, Vinnitsja en Mikolajiv ligt het betalingspatroon duidelijk boven dat gemiddelde. De Oekraïense nutsbedrijven hebben nu in totaal 16,9 miljard hrivna (587 miljoen euro) tegoed van hun klanten. De stadsverwarmingsbedrijven moeten met 6,1 miljard hrivna (224 miljoen euro) nog het meest zien te innen.

Omdat de prijs van het aardgas in de afgelopen anderhalf jaar zo ongeveer is verdubbeld, besparen veel huishoudens op het verbruik ervan. In twee jaar tijd is is het jaarlijkse gasverbruik daarom met 31 procent gedaald van 14,1 miljard kubieke meter naar 9,6 miljard. In een interview met ArgroPolit schrijft directeur Sergii Savtsjoek van het Agentschap voor Energiebesparing dit echter vooral toe aan de overheidssubsidies voor het treffen van energiebesparende maatregelen.

De werkelijkheid is dat de woonlasten veel Oekraïners boven het hoofd zijn gestegen. De overheidssubsidie op het aardgas, bijna de helft van de werkelijke kostprijs, werd in opdracht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stapsgewijs verlaagd en is sinds april van dit jaar helemaal van de baan. Arme huishoudens kunnen nu een tegemoetkoming van de overheid aanvragen. Dat hebben inmiddels enkele miljoenen huishoudens gedaan.

Bronnen: ZIK, Ukrinform

Geen opmerkingen: