vrijdag 6 januari 2017

Gasmeters draaien 'als een dolle' in Oekraïne

Vanwege de extreme koude wordt bijna de dubbele hoeveelheid aardgas opgepompt uit de ondergrondse opslagruimtes. Dat heeft directeur Maskim Beliavski van Oekrtransgaz gezegd. Dit bedrijf beheert de ondergrondse opslag. Er wordt 83 procent van de capaciteit gebruikt en dat is voldoende om alle Oekraïense huishoudens van aardgas te voorzien, terwijl ook de levering van Russisch gas aan Europa niet in gevaar is.

Naftogaz, het staatsbedrijf dat aardgas inkoopt en verkoopt, heeft al aangegeven dat de ondergrondse voorraden onvoldoende zijn om de winter door te komen. Er moet dus extra gas worden ingekocht. Dat zal in Europa moeten gebeuren, want vorige maand mislukte het jaarlijkse overleg tussen Naftogaz en het Russische Gazprom over het 'winterpakket', de prijsafspraak voor de eerste drie maanden van het jaar.

Het is momenteel bijzonder koud in Oekraïne. De maximum temperatuur in Kyiv ligt nu op -12 graden, morgen daalt die zelfs tot -16. 's Nachts wordt het bijna 20 graden onder nul in de hoofdstad. Morgen en zondag wordt bovendien veel sneeuw verwacht.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: