zondag 22 januari 2017

Minister Poltorak doet dringend beroep op Trump

De Oekraïense minister van Defensie Stepan Poltorak dringt er bij de Amerikaanse president Donald Trump op aan om door te gaan met de politieke en militaire steun voor zijn land en de sancties tegen Rusland voort te zetten om ''verdere escalatie'' in Oost-Oekraïne te voorkomen. In een interview met tv-zender Radio Free Europe/Radio Liberty zegt Poltorak ''dat het buitengewoon belangrijk voor Oekraïne is dat het zich gesteund weet door de Verenigde Staten''.

De minister meent dat het opheffen van de sancties een gevaarlijk signaal is richting Rusland en andere landen die zich niets aantrekken van internationale afspraken. Dat kan leiden tot ''wereldwijde chaos'' omdat het de indruk wekt dat dergelijk gedrag vrijwel straffeloos plaats kan hebben. Rusland wordt dan uitgedaagd om meer Oekraïens grondgebied te gaan bezetten en mogelijk zelfs een inval te doen in een NAVO-lidstaat.

Achttien landen hebben Oekraïne de afgelopen drie jaar geholpen met defensie-gerelateerde steun. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Litouwen liepen daarbij voorop. Zij voorzagen Oekraïne niet alleen van (hand)wapens, legervoertuigen en munitie, maar trainden ook legeronderdelen. De Amerikaanse steun bedraagt intussen ruim 1,3 miljard dollar.

Door die buitenlandse steun is het uit 250.000 soldaten bestaande leger inmiddels flink gemoderniseerd. Drie jaar geleden bestond het leger uit tussen de 5.000 en 6.000 militairen die direct inzetbaar waren in een oorlogssituatie. Oekraïne heeft intussen zelf voor nieuwe tanks gezorgd, terwijl de oude, vaak nog uit de Sovjettijd daterende tanks zijn gemoderniseerd. Het heeft voor zoveel vertrouwen gezorgd dat Defensieminister Poltorak nu durft te zeggen dat ''wij ons land tot het uiterste gaan verdedigen. Poetin's leger kan niet zomaar meer over ons heen walsen''.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: