vrijdag 6 januari 2017

Oekraïners vieren tweemaal Kerst - hoezo eigenlijk?

De Oekraïners krijgen er een officiële feestdag bij. Er ligt een breed gedragen, want door meerdere partijen ingediend wetsvoorstel bij het parlement om ook van de 25e december, Kerst voor de protestanten en rooms-katholieken, een officiële feestdag te maken. De orthodoxe Oekraïners vieren hun Kerst traditiegetrouw op 7 januari, morgen dus.

Voor het eerst feliciteerde president Petro Porosjenko twee weken geleden de protestanten en rooms-katholieken al met hun feest. Want, zo redeneerde hij, waarom zou ik daarmee wachten totdat het een officiële feestdag is.

Er zijn 11.000 protestantse en rooms-katholieke gemeenschappen in Oekraïne, oftewel 30 procent van alle religieuze gemeenschappen. Volgens een peiling beschouwt 1,2 procent van de Oekraïners zichzelf als protestantse gelovige en 0,8 procent noemt zich rooms-katholiek.

De dag waarop zij Kerst vieren hangt samen met welke kalender zij gebruiken voor de religieuze feestdagen: de orthodoxe kerken volgen en de juliaanse kalender, waardoor feesten en vieringen 14 dagen later plaats hebben dan in de overige kerken die de gregoriaanse kalender gebruiken.

Bron: 112

Geen opmerkingen: