vrijdag 10 maart 2017

'Lokale verkiezingen zijn van de agenda in Minsk'

Het houden van lokale verkiezingen in de bezette gebieden in Oost-Oekraïne staan niet meer op de agenda van de Contractgroep die in Minsk de vredesonderhandelingen voert. Dat heeft de Oekraïense onderhandelaar Olga Ajvazovska gezegd tegen tv-zender Kanal 5. Ook de grondwetswijzigingen die nodig zijn voor het houden van verkiezingen worden volgens haar niet meer binnen de Contactgroep besproken.

Rusland en de separatisten in Donetsk en Loehansk zouden zich er bij neergelegd hebben dat Oekraïne pas verkiezingen in de bezette gebieden wil als alle buitenlandse troepen uit de Donbas zijn verdwenen en de controle over de grens met Rusland weer volledig in Oekraïense handen is. Ze houden het er nu op dat de bezette gebieden zelfbestuur krijgen op de dag dat er ook lokale verkiezingen zijn.

Het is een oplossing die is aangedragen door Frank-Walter Steinmeier, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken die inmiddels president van de Bondsrepubliek is. Er zit nog een flinke adder onder het gras, want de inmiddels door het Oekraïense parlement aangenomen wet die zelfbestuur voor de bezette gebieden regelt stelt een termijn die in september afloop.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: