maandag 6 maart 2017

Nasirov blijkt over drie paspoorten te beschikken

Roman Nasirov, de hoogste baas van de Belastingdienst, blijkt over maar liefst drie paspoorten te beschikken. De Oekraïner heeft sinds mei 2012 niet alleen de Britse nationaliteit verworven, maar hij blijkt ook nog eens een Hongaars paspoort te hebben. Dat bleek vanavond in de rechtbank, tijdens de eerste hoorzitting over de aanklacht dat Nasirov voor zo'n 2 miljard hrivna (70,3 miljoen euro) aan belastinginkomsten achterover heeft gedrukt.

Aanklager Andrii Perov stelde de volgens hem retorische vraag of iemand op zo'n hoge post met buitenlandse paspoorten eigenlijk wel toegang mag hebben tot staatsgeheimen. Nasirov's advocaten ontkennen dat hun cliënt in het bezit is van meerdere nationaliteiten. In het bijzonder wezen zij op de foutieve spelling van de naam van Nasirov in het Hongaarse paspoort.

Parlementslid Moestafa Najem heeft inmiddels een document gepubliceerd waaruit blijkt dat Nasirov in mei 2012 Brits staatsburger werd. ''Het is een officieel document, dus onweerlegbaar. Het is echter ook een sterk argument om onze aanwezigheid buiten bij de rechtbank voor te zetten. Nu maar hopen dat de rechter Nasirov hem opnieuw voorlopige hechtenis oplegt'', aldus Najem.

De aanklager heeft vanavond evenwel gevraagd om vrijlating op borgtocht, tegen een bedrag dat gelijk is aan het bedrag dat Nasirov volgens het Openbaar Ministerie heeft verduisterd.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen: