zondag 19 maart 2017

Stad Lviv weet zich geen raad meer met afval

Het stadsbestuur van Lviv weet zich al maanden geen raad met het huisafval. Na een grote brand bij de vuilverwerking waarbij drie brandweermannen om het leven kwamen, heeft het stadsbestuur geprobeerd om het afval elders kwijt te kunnen. Dat mislukte afgelopen week nog toen drie vrachtwagens boordevol afval bij de stad Dnipro werden teruggestuurd naar Lviv.

Ook andere pogingen om het afval te dumpen aan de andere kant van het land - onder meer de provincies Donetsk en Cherson - zijn op niets uitgelopen. Intussen hoopt het afval zich op in de stad. Deskundigen waarschuwen voor een milieuramp richting de zomer.

Burgemeester Andrii Sadovi beschuldigt provinciaal gouverneur Sinjoetka er van dat die niet meewerkt aan het creëren van een vuilstortplaats buiten de stad die de door Justitie gesloten stortplaats binnen de stadsgrenzen moet vervangen.

Nadat Sadovi openlijk te kennen gaf dat hij verwacht één dezer dagen ontslagen te worden door het kabinet kreeg hij gisteravond een telefoontje van premier Volodimir Hrojsman die aanbod om een oplossing te zoeken voor het afval uit Lviv. De premier zei er wel bij dat hij verwacht dat Sadovi wel beter zijn best doet om zelf ook een oplossing te vinden. Hij voegde er aan toe dat het probleem met het afval al jaren bekend is en dat er al lang iets aan gedaan had kunnen worden door bijvoorbeeld een recyclingfabriek te bouwen.

''Ik was over één ding verbaasd'', aldus de premier. ''In het telefoongesprek dat ik met de burgemeester had, vertelde hij me dat hij inmiddels bijna alle burgemeesters in het land om hulp had gevraagd, maar nergens gehoor had gekregen. Toen ik hem vroeg wie de laatste was die hij heeft gebeld, zei hij dat dit burgemeester Klitsjko van Kiev was. Maar dat was al wel anderhalve maand geleden!''

Andrii Sadovi is niet alleen burgemeester van Lviv, maar ook de fractievoorzitter in het parlement van de partij Zelfhulp die vaak lijnrecht tegenover de regering-Porosjenko staat.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: