dinsdag 7 maart 2017

'Zaak-Nasirov kan visumbesluit nog dwars zitten'

Druk vanuit het Westen om meer haast te maken met de strijd tegen de corruptie kan een belangrijke factor gaan worden in de rechtszaak tegen de hoogste belastingbaas van het land. Dat verwacht directeur Vadim Karasjov van het Instituut voor Wereldstudies. Karasjov sluit zelfs niet uit dat het lot van Roman Nasirov nog wordt verbonden aan het afschaffen van de visumplicht.

''Om welke druk het gaat? Wellicht worden de autoriteiten in Oekraïne door het Westen gewaarschuwd dat zij zich op glad ijs begeven als Nasirov vrijuit gaat. Belangrijk is ook de druk van onderaf van activisten die straatprotsten organiseren. Maar vlak de rol niet uit van diverse ambassades, zeker niet als de activisten samenwerken met die ambassades.''

Nasirov kreeg vanmorgen een voorlopige hechtenis van 60 dagen opgelegd door een rechtbank in Kiev. Hij kan vrij komen door een dwangsom van 100 miljoen hrivna te betalen, op voorwaarde dat hij een elektronische enkelband draagt. Gevreesd wordt echter dat Nasirov de benen neemt naar het buitenland, zoals al meer invloedrijke Oekraïners hebben gedaan als ze de grond te heet onder de voeten werd. Gisteren werd duidelijk dat Nasirov over zowel een Brits als een Hongaars paspoort beschikt.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: