donderdag 13 april 2017

Atletiekbond in problemen door 'amnestie' dopingzondaars

De Oekraïense atletiekbond zit in de problemen. De UAF schreef vorige week op haar website dat atleten vrijwillig aan konden geven dat ze doping hadden gebruikt om zo een zeer korte, niet gepubliceerde schorsing te krijgen. Dergelijke 'geheime schorsingen' gaan echter tegen de regels van de internationale atletiekfederatie IAAF in.

De IAAF en werelddopingautoriteit WADA zijn een onderzoek begonnen naar de gang van zaken binnen de Oekraïense atletiekfederatie. "We zijn met WADA bezig om opheldering te krijgen van de UAF", aldus Chris Turner, woordvoerder van de IAAF. Oekraïne heeft inmiddels drie atletiekmedailles van de Olympische Spelen van 2008 en 2012 in moeten leveren en heeft geen bijster schoon verleden. Het land is daardoor nog maar één stap verwijderd van een algehele schorsing van internationale atletiekwedstrijden, zoals Rusland die al een tijdje aan de broek heeft.

Op de website van de UAF, waar dat inmiddels is aangepast, viel te lezen dat atleten die 'vrijwillig bekennen' doping te hebben gebruikt hun informatie niet in het openbaar zullen zien verschijnen. Verder zou de schorsing slechts lang genoeg zijn om te zorgen dat de gebruikte middelen het lichaam hebben verlaten, wat in het geval van bijvoorbeeld een aantal steroïden niet langer dan een paar dagen is.

De standaard dopingschorsing in de atletiek is vier jaar, wat gehalveerd kan worden met een vrijwillige bekentenis. Publicatie van de naam volgt sowieso, tenzij het om een minderjarige gaat.

Waar de eerste gedachten misschien uitgaan naar iemand die de website van de UAF gehacked heeft, blijkt dat geenszins het geval te zijn. De vicepresident van de UAF, Fidel Timtsjenko, liet wel weten dat er een foutje in het bericht stond. "Er had moeten staan dat atleten ook informatie moesten geven over andere dopinggebruikers, niet alleen over zichzelf", aldus Timtsjenko. Volgens de regels van WADA kan het doorspelen van informatie over anderen inderdaad flinke strafvermindering opleveren. In unieke gevallen kan een straf dan zelfs helemaal worden kwijtgescholden.

Timtsjenko's baas, UAF-president Ihor Hotsoel, vertelde onlangs in een interview met het Russische TASS nog dat de actie wat weg heeft van bepaalde politieacties. Daarbij kunnen mensen hun illegale wapens tijdelijk inleveren zonder een straf tegemoet te zien. Hotsoel zei daarbij overigens geen woord over het al dan niet moeten doorspelen van informatie over andere atleten.

Timtsjenko zelf liet op zijn beurt weer weten dat een bekentenis mogelijk zelfs kan leiden tot volledige vrijspraak. "Een atleet die bekend doping gebruikt te hebben heeft misschien nog nooit een positieve test ingeleverd. Woorden zijn dan niet genoeg, een medisch document waarin staat dat hij of zij verboden middelen heeft gebruikt zegt meer dan een bekentenis", redeneert Timtsjenko, behalve vicepresident van de atletiekbond ook voorzitter van het disciplinair comité van de Oekraïense dopingautoriteit.

Hoeveel atleten het aanbod hebben aangenomen wilden zowel Timtsjenko als Hotsoel niet zeggen. Het is volgens de WADA-regels overigens wel mogelijk om 'klokkenluiders' een stevige strafvermindering te geven, maar die moeten dan wel specifiek door WADA goedgekeurd worden en dat lijkt hier zeker niet het geval te zijn geweest.

Bron: FOK.nl

Geen opmerkingen: