woensdag 12 april 2017

Oekraïners willen vrede, maar niet koste wat kost

De meeste Oekraïners willen dat er een einde komt aan het oorlogsgeweld in het oosten van hun land, maar er zijn grenzen aan wat de regering mag toegeven. Zo vindt 43 procent van hen het houden van lokale verkiezingen in de bezette gebieden ''in principe onacceptabel'', zo blijkt uit een opiniepeiling van de stichting voor democratische initiatieven Ilko Koetsjeriv.

Toch vindt één op de vijf ondervraagden dat de regering verregaande concessies moet doen om het geweld in de Donbas te stoppen, maar slechts één op de tien blijkt akkoord te gaan met verkiezingen op de manier zoas de separatisten die willen houden.

Dat de separatisten de mogelijkheid krijgen om op eigen houtje politieke en economische relaties te onderhouden met Rusland is voor nog minder Oekraïners acceptabel. Hetzelfde geldt voor de eigen politiemensen, de eigen rechters en openbare aanklagers die de separatisten zelf willen benoemen., terwijl een algeheel pardon voor iedereen die de wapens heeft opgenomen tegen het Oekraïense leger. Ook het geven van autonomie en het aanwijzen van het Russisch als officiële taal liggen slecht bij de meeste ondervraagden.

Terwijl dus 43 procent tegen het houden van verkiezingen is in de bezette gebieden, ziet 26 procent nog wel mogelijkheden als de OVSE en andere internationale organisaties het verkiezingsproces kunnen monitoren. Nog eens 25 procent stemt in met verkiezingen als de separatisten zich willen houden aan de Oekraïense Kieswet, 20 procent wil er mee akkoord gaan als de Russische troepen uit de Donbas weg zijn en 11 procent als Oekraïne de volledige controle terug krijgt over de grens met Rusland.

''Het is wel duidelijk dat als de regering genoodzaakt is om een oplossing volgens de Russische voorwaarden te accepteren - wat ik mij niet kan voorstellen - dan zal het parlement die oplossing ongetwijfeld afwijzen omdat er bij de bevolking geen draagvlak voor is'', meent directeur Irina Bekeshkina van het onderzoeksbureau.

Zij acht terugkeer naar de situatie van voor 2014 niet realistisch. Toch is de helft van de ondervraagden in deze peil daar voorstander van. Slechts 3 procent vindt het de beste oplossing als de bezette gebieden zich bij Rusland aansluiten, terwijl 7 procent vindt dat deze gebieden als onafhankelijke republieken verder moeten.

Een andere uitkomst kan zijn dat de bezette gebieden weer deel gaan uitmaken van Oekraïne, maar dan wel met een uitzonderingspositie. Daarvoor is echter maar steun van 14 procent van de bevolking, terwijl het voortzetten van de huidige situatie eveneens door 14 procent wordt gesteund. Totale isolatie van de bezette gebieden heeft de voorkeur van 17 procent, terwijl 25 procent niet kon of wilde antwoorden op de vraag.

''Het antwoord op wat er met deze gebieden moet gebeuren geeft duidelijk aan wat de regering niet moet doen, maar niet wat de regering kan doen om het conflict op te lossen'', constateert Bekeshkina.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: