dinsdag 11 april 2017

Porosjenko accepteert Gontareva's vertrek nog niet

President Petro Porosjenko is niet van plan om zomaar akkoord te gaan met het vertrek van Valeria Gontareva als gouverneur van de Nationale Bank. Irina Loetsenko, vorige week benoemd tot Porosjenko's vertegenwoordiger in het parlement, zegt dat de president eerst van haar wil weten waarom zij gisteren haar ontslag heeft ingediend.

Porosjenko heeft zich bij herhaling erg tevreden getoond over het optreden van Gontareva die de Oekraïense bankwereld flink heeft opgeschoond in de afgelopen jaren. Ook gisteren zou de president op een bijeenkomst met parlementsleden van het Blok-Porosjenko dat opnieuw hebben gedaan.

''Natuurlijk gaat de president met Gontareva in gesprek. Alleen als haar argumenten overtuigend zijn, dan gaat hij akkoord met haar ontslag en wordt een opvolger gezocht'', aldus Loetsenko die daarmee duidelijk maakt dat Porosjenko de hoogste baas van de Nationale Bank haar het liefst in deze functie wil behouden. Het is aan de president om een nieuwe gouverneur voor te dragen, maar het parlement benoemt die.

Gontareva staat al maandenlang onder grote druk van de oppositie om af te treden. Met name de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko is daar debet aan. Die houdt Gontareva verantwoordelijk voor het omvallen van een aantal banken die niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen. Daardoor zijn veel spaarders gedupeerd, ook al krijgt een groot deel van die gedupeerden een schadevergoeding uit het Garantiefonds van de overheid.

Timosjenko zei gisteravond in een interview op tv-zender 112 dat haar partij een motie bij het parlement heeft ingediend om een onderzoekscommissie te vormen die onderzoek doet naar de handel en wandel van Gontareva. ''De kans bestaat dat zij naar het buitenland vertrekt. Maar hoe dan ook, we zullen haar weten te vinden.''

Gontareva's naam dook eerder op in de Panama Papers. Ook zou Gontareva banden hebben met de Russische VTB Bank en zouden zij en haar zoon Anton illegaal hun geld hebben weggehaald bij de failliete Delta Bank. Het Openbaar Ministerie deed hier onderzoek naar, maar kwam in april vorig jaar tot de conclusie dat Gontareva niets strafbaars zou hebben gedaan.

Bronnen: Unian, 112, Wikipedia


Geen opmerkingen: