maandag 5 juni 2017

Tienduizenden eren overleden kardinaal Hoesar

Tienduizenden Oekraïners hebben gisteravond de laatste eer betuigd aan kardinaal Loebomir Hoesar. Het voormalige hoofd van de met Rome geünieerde Oekraïense Grieks-katholieke kerk stierf woensdag op 84-jarige leeftijd. Hij werd vandaag  bijgezet in de crypte van de Grieks-katholieke kathedraal van Kyiv. Onder de  mensen die gisteren langs zijn baar trokken, waren ook president Petro Porosjenko en de orthodoxe patriarch van Kyiv, Filaret.

Paus Franciscus loofde de kardinaal in een vandaag gepubliceerd telegram aan het huidige hoofd van de Grieks-katholieke Kerk, grootaartsbisschop Sjatoslav Sjevtsjoek. Hoesar was ''een van de grootste en meest vooraanstaande morele autoriteiten'' van het land in de afgelopen decennia, aldus Franciscus.

Porosjenko had kort na Hoesars overlijden zijn ''diepe hoogachting'' geuit ''voor deze slimme mens, deze echte asceet, die moedig het Woord van God naar de Oekraïners'' droeg. Zij moeten volgens Porosjenko naar Hoesars voorbeeld strijden voor hun land, voor vrede en voor liefde.

De paus had grootaartsbisschop Sjevtsjoek na het bekend worden van Hoesars overlijden al een condoleancetelegram gestuurd. Een tweede uitvoerig eerbetoon naar aanleiding van de bijzetting is ongebruikelijk. Hoesar, schreef Franciscus in het telegram, leidde de Grieks-katholieke kerk uit het ondergrondse bestaan waar zij in de Sovjet-Unie toe gedwongen was, en gaf haar niet alleen nieuwe structuren maar ook nieuwe geloofsvreugde.

Ondanks zijn ouderdom en ziekte groeide zijn aanwezigheid onder het volk, aldus de paus. Hoesar liet zich regelmatig horen als ''leraar van de wijsheid'' ten gunste van de lijdenden en mensen aan wie hun waardigheid is ontnomen. Oekraïners van allerlei confessies voelden zich door hem vertegenwoordigd, gehoord en getroost, schreef Franciscus. De paus noemde Hoesar ook een ''hartstochtelijk Oekraïner'' met menselijke warmte en een band met de jongeren.

Hoesar woonde lang in ballingschap in de Verenigde Staten en Italië. In 2001 werd hij door de Grieks-katholieke synode gekozen tot grootaartsbisschop van zijn geboortestad Lviv en daarmee hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke kerk. De voor het leven verkozen grootaartsbisschop trad in februari 2011 om gezondheidsredenen terug.

Zijn belangrijkste beslissing was het verplaatsen van de hoofdzetel van zijn kerk naar Kyiv, in 2005. Dat leidde tot een crisis in de relaties met het orthodoxe patriarchaat van Moskou. Kyiv geldt als de wieg van de Russische orthodoxie. De Oekraïense Grieks-katholieke kerk is de grootste zogeheten oosters-katholieke kerk. Ze viert de byzantijnse liturgie, maar erkent de paus wel als hoofd van de Kerk. De kerk werd in 1949 door de communisten verboden en kon pas vanaf 1991 weer bovengronds actief worden.

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Geen opmerkingen: