zondag 20 augustus 2017

Bejaarde demonstrant op de Krim vrijgelaten

De 76-jarige Krimtataar die tien dagen door de politie is vastgehouden wegens een eenmans protestactie in de stad Simferopol is gisteren vrijgelaten. Server Karametov protesteerde tegen de gevangenneming op verdenking van terrorisme door de Russische autoriteiten van Achtem Tsjigozl, één van de leiders van de Krimtataren. Hij had een spandoek bij zich met de tekst 'Poetin, onze kinderen zijn geen terroristen'.

Hij werd tot tien dagen cel veroordeeld omdat hij zich verzet zou hebben bij zijn arrestatie. Ook kreeg Karametov een boete van 150 euro. De veroordeling van Karametov leidde tot verontwaardiging omdat hij niet alleen flink op leeftijd is, maar ook nog eens Parkinson heeft. Hij werd overigens in mei ook al gearresteerd voor een protestactie. Toen kwam hij er met een ondervraging en een waarschuwing van de politie van af.

De bejaarde activist kreeg na zijn vrijlating bezoek van Nariman Dzhelial, één van de leiders van de Krimtataren, en van Abdoeresht Dzhepparov, de coördinator van de mensenrechtengroep op de door Rusland geannexeerde Krim.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: