dinsdag 22 augustus 2017

''Nuttig gesprek'' van Volker en Soerkov in Minsk

De Amerikaanse speciale gezant voor Oost-Oekraïne Kurt Volker heeft in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een gesprek gehad met de Russische vicepremier Vladislav Soerkov. Volker wilde na afloop van het gesprek niet zeggen, maar Soerkov wel. Die sprak van een ''nuttige en constructieve bijeenkomst met nieuwe ideeën en voorstellen''. En: ''We zijn tot de conclusie gekomen dat het vredesproces sneller kan én moet.''

Volker is drie dagen op het diplomatieke pad. Vanuit Minsk is de Amerikaanse diplomaat inmiddels naar de Litouwse hoofdstad Vilnius gereisd, waar hij ook spreekt over wat er moet gebeuren om het oorlogsconflict in de Donbas te beëindigen. Donderdag is Volker in Kyiv waar hij samen met de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis ontmoetingen heeft met onder meer president Petro Porosjenko.

Intussen meent de onderminister voor de Tijdelijk Bezette Gebieden Joeri Hrimtsjak te weten dat Soerkov tegen Volker heeft gezegd dat de Russische militairen uit Oost-Oekraïne worden teruggetrokken. ''Ik denk dat het besluit al is genomen. Ze gaan weg. Er moet alleen nog worden overlegd hoe ze weggaan, op welke voorwaarden'', zei Hrimtsjak in een interview met tv-zender Kanal 5.

Dat Volker nog niets wilde zeggen na afloop van zijn onderhoud met de Russische vicepremier verklaarde Hrimtsjak uit de eerdere Amerikaanse toezegging dat er geen besluiten worden genomen buiten Oekraïne om. Er zal donderdag dus eerst met president Porosjenko overlegd moeten worden. pas daarna kunnen er knopen worden doorgehakt.

Bronnen: RFE/RL, Ukrinform

Geen opmerkingen: