woensdag 30 augustus 2017

Spaanse journalisten 'als criminelen' behandeld

De Spaanse journalisten Antionio Pampliega en Angel Sastre zeggen vorige week ''als criminelen'' behandeld te zijn toen arriveerden op de luchthaven Borispil bij Kyiv. Ze mochten niet langs de douane en werden twintig uur vastgehouden. Vervolgens kwam er een militair, aldus het tweetal, die ze zonder enige toelichting op het vliegtuig terug zette. ''Het enige wat er nog aan mankeerde, was dat we in de boeien werden geslagen.''

De Spaanse journalistenorganisatie APM heeft de eigen regering gevraagd om navraag te doen bij de Oekraïense autoriteiten naar wat de precieze beweegredenen zijn geweest van de staatsveiligheidsdienst SBOe om Pampliego en Sastre de toegang tot het land te weigeren. ''Het werk van journalisten in landen waar een oorlog is, is van groot belang om de burgers te voorzien van onafhankelijke en betrouwbare informatie. Regeringen zouden dat werk niet mogen belemmeren, onder welke voorwaarde dan ook'', aldus APM in een verklaring.

Inmiddels heeft het ministerie van Informatie de SBOe en andere veiligheidsredenen gevraagd om ''een gedetailleerde uitleg'' waarom de beide journalisten het land niet in mochten. Woordvoerster Olena Hitlianska van de SBOe heeft verklaard dat dit was ''omdat zij zich hebben uitgelaten op een wijze die tegengesteld is aan de Oekraïense belangen''.

Inmiddels heeft zich alweer een nieuwe kwestie aangediend. Verslaggeefster Anna Koerbatova van de Russische tv-zender Kanal 1 is door de SBOe gearresteerd en wordt zo snel mogelijk het land uitgezet. Koerbatova wordt door de SBO weggezet als ''een Russische propagandist''. Volgens de staatsveiligheidsdienst heeft zij een voor Oekraïne negatief verhaal hebben verzonnen over de militaire parade van vorige week in Kyiv.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: