vrijdag 25 augustus 2017

Video: Noord-Koreaanse raketspionnen betrapt

De Amerikaanse tv-zender CNN heeft beelden gepubliceerd waarop te zien is hoe twee Noord-Koreaanse spionnen tekeningen van raketontwerpen fotograferen. CNN kreeg de beelden van de staatsveiligheidsdienst SBOe die ze in 2011 maakte van de spionnen die dachten dat ze echte rakettekeningen kregen aangeboden in een rommelige garage. Ze werden vervolgens gearresteerd.

De recente vooruitgang in het bouwen van lange-afstandsraketten in Noord-Korea werd onlangs in een artikel in de New York Times toegeschreven aan de motoren die afkomstig zouden zijn van een Oekraïense fabriek. De expert die dit wereldkundig maakte, kwam er al de volgende dag op terug. De raketmotoren zouden net zo goed afkomstig kunnen zijn uit Rusland of een ander voormalig Sovjetland. Ook zou de technologie door één van deze landen doorgespeeld kunnen zijn aan Noord-Korea.

Om aan te tonen dat Oekraïne helemaal niet met Noord-Korea samenwerkt en dat ook al lange tijd niet heeft gedaan, heeft de SBOe de videobeelden van de spionnen van zes jaar geleden vrijgegeven. De beide spionnen zitten nu een gevangenisstraf van acht jaar uit. Drie andere Noord-Koreanen die probeerden raketonderdelen te bemachtigen, werden uitgewezen. In 2015 werden nog eens vijf Noord-Koreaanse spionnen het land uitgezet.

Bronnen: Unian, CNN, YouTube

Geen opmerkingen: