dinsdag 22 augustus 2017

WHO luidt de noodklok voor Oost-Oekraïne

Maar liefst 3,8 miljoen inwoners van Oost-Oekraïne hebben volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO dringend medische hulp nodig. Door de oorlog zijn te weinig medische voorzieningen beschikbaar en ook is er steeds minder geld beschikbaar voor medische hulp. De WHO stelt zelfs dat de geldstroom dreigt op te drogen.

''We laten miljoenen mensen in Europa zitten met slechte medische zorg of soms zelfs helemaal geen medische zorg; honderden ziekenhuizen en medische posten moeten het zonder medicijnen zien te stellen; en de mensen die in de gezondheidszorg werken moeten vrezen voor hun leven door de voortdurende beschietingen of ze hebben zelfs al moeten vertrekken omdat het te gevaarlijk was geworden. Zo staat het er momenteel voor in het oosten van Oekraïne'', zegt dr. Nedret Emiroglu, directeur Medische Noodsituaties van de WHO in Europa.

Sinds het begin van het oorlogsconflict zijn zeker 160 medische voorzieningen aan weerskanten van de frontlijn geschoten. Daarvan zijn er 130 deels of zelfs helemaal buiten werking ''Zeker 400 medische voorzieningen hebben onvoldoende medicijnen beschikbaar. Naar schatting 3,8 miljoen inwoners hebben dringend medische hulp nodig'', meldt de WHO in een rapport. De organisatie roept de internationale gemeenschap op om snel maatregelen te nemen en te zorgen voor voldoende medische hulp.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: