woensdag 20 september 2017

Bestuurders Naftogaz weg vanwege politieke druk

De raad van bestuur van het staatsenergiebedrijf Naftogaz loopt leeg. In april stapte Joelia Kovaliv, de voormalige onderminister van Economische Ontwikkeling, al op en begin deze maand kondigde Charles Proctor zijn vertrek aan. Proctor was één van de drie onafhankelijke leden in de raad van bestuur. De andere twee, Marcus Richards en Paul Warwick, zijn nu echter ook opgestapt.

Zij doen dat uit onvrede met de politieke druk om hervormingen bij Naftogaz tegen te gaan. Alleen de voormalige minister van Energie Volodimir Demtsjisjin zit nu nog namens de regering in de raad van het bestuur.

Premier Volodimir Hrojsman zegt het vertrek van de onafhankelijke leden te betreuren, maar hij belooft tegelijkertijd dat de hervormingen wel degelijk doorgaan. ''We willen van Naftogaz een modern bedrijf maken met een hoge kwalitieitsnorm. Tegelijkertijd moeten we af van de huidige monopoliepositie van het bedrijf, want die zorgt alleen maar voor onnodige prijsstijgingen.''

Halverwege vorig jaar werd al het besluit genomen om Naftogaz op te splitsen in meerdere bedrijven, maar daar is tot op heden niet veel van terecht gekomen. De Europese Bank voor Herstel en Ontwikkeling (EBRD) betreurt het vertrek van de onafhankelijke leden van de raad van bestuur en dringt er op aan om eindelijk haast te maken met het opsplitsen van Naftogaz. Wel wordt geconstateerd dat Naftogaz door de huidige directie tot een winstgevend bedrijf is gemaakt dat de corruptie de baas is geworden.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: