donderdag 14 september 2017

Eén op tien kinderen krijgt geen les in het Oekraïens

Eén op de tien schoolkinderen in Oekraïne krijgt geen les in het Oekraïens maar in de taal van een etnische minderheid. Van hen krijgt 9,4 procent namelijk les in het Russisch en 0,4 procent in het Hongaars of Roemeens. Op vijf scholen is de voertaal Pools. Minister Pavlo Chobzej van Onderwijs en Wetenschappen zei dit gisteren op tv-zender Kanal 5.

Hij kwam met deze cijfers om aan te geven hoe noodzakelijk het is om de scholen te verplichten om les te geven in het Oekraïens, zoals in de nieuwe Onderwijswet is vastgelegd. Chobzej vindt het noodzakelijk dat deze cijfers worden gedeeld met de buurlanden waar grote ongerustheid is ontstaan over de verplichting om scholen te verplichten in het Oekraïens les te geven, met uitzondering van de jongste kinderen. Vanaf de vijfde klas geldt die verplichting, terwijl een tweede taal facultatief is. Als het maar een taal is van een land dat tot de Europese Unie behoort - dus met uitzondering van de Russische taal.

De minister zei ook dat hij eerder die dag een telefoontje had gehad van de Bulgaarse onderminister van Onderwijs die wilde weten of de nieuwe wet betekent dat de Bulgaarse zondagsscholen dicht moeten en dat op scholen in het gebied met een Bulgaarse etnische minderheid geen Bulgaars meer mag worden onderwezen. Chobzej kon hem geruststellen: slechts 79 Oekraïners studeren Bulgaars in Oekraïne, dat er geen echte Bulgaarse school is en niemand het leren van de Bulgaarse taal in de weg zal staan.

Chobzej zei in het televisie-interview dat hij het betreurt dat de nieuwe Onderwijswet alleen in het nieuws is vanwege de verplichting om het Oekraïens tot voertaal te maken op alle scholen, terwijl in de wet ook veel belangrijke zaken beter worden geregeld zoals de kwaliteit van het onderwijs en een hoger loon voor de leraren.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: