vrijdag 22 september 2017

'Gouverneur moet weg om pro-Hongaarse opstelling'

Het centrum-rechtse parlementslid Mikola Tomenko vindt dat gouverneur Hennadi Moskal van de provincie Transkarpatië door de president ontslagen moet worden vanwege zijn kritiek op de nieuwe Onderwijswet die scholen verplicht om in de eerste plaats in de Oekraïense taal les te geven.

Moskal is het eens met de Hongaarse regering die vindt dat daarmee de rechten van de 150.000 mensen tellende Hongaarse minderheid in Transkarpatië worden geschonden. Er mag namelijk alleen nog in de vier laagste klassen van de basisschool in het Hongaars les worden gegeven. Wel is het mogelijk om Hongaars als tweede taal te leren op school.

Tomenko vindt dat Moskal met zijn 'anti-Oekraïense' opstelling het landsbelang in gevaar brengt, omdat hij de Hongaarse minderheid aanzet tot rebellie. Onlangs nog werd in Transkarpatië door het provinciale bestuur een besluit genomen ten gunste van die minderheid, met steun van Moskal, voormalige leden van de Partij van de Regio's en vertegenwoordigers van Hongaarse partijen.

Volgens de meest recente volkstelling (van 2001) bestaat de bevolking van Transkarpatië voor 80,5 procent uit Oekraïners, voor 12,1 procent uit etnische Hongaren en voor 2,6 procent uit etnische Roemenen.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: