vrijdag 8 september 2017

Hongaarse minister: 'Onderwijsplan is mes in rug'

Eén aspect van het dinsdag door het Oekraïense parlement aangenomen onderwijshervormingsplan valt slecht in buurland Hongarije. Het onderwijs in alle scholen moet gegeven worden in het Oekraïens, immers de nationale taal. Maar in Transkarpatië, de meest westelijke provincie, wonen veel etnische Hongaren en die willen juist les krijgen in het Hongaars. Dat kan straks nog altijd op de kleuterschool en in het primaire onderwijs, maar niet meer in het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs.

De Hongaarse minister Peter Szijjarto van Buitenlandse Zaken noemt het ''een messteek in de rug'' van de 150.000 etnische Hongaren in het buurland. ''Oekraïne wil een Europees land zijn, maar het negeert internationale verplichtingen en Europese waarden'', aldus Szijjart, die in een verklaring op de regeringswebsite aankondigt alles in het werk te zullen stellen om het het hervormingsplan voor het Oekraïense onderwijs te bestrijden.

De minister wijst er op dat Hongarije in de afgelopen jaren veel heeft gedaan om Oekraïne te helpen. ''We hebben bijna 2 miljoen euro aan humanitaire hulp gegeven, we hebben 2.600 kinderen een mooie vakantie bezorgd in de afgelopen drie jaar, we waren één van de eerste landen die het associatieverdrag hebben ondertekend, we hebben Oekraïne altijd gesteund in het streven naar afschaffing van de visumplicht. En nu krijgen we dit er voor terug.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: