maandag 25 september 2017

Hongaarse minister wil om tafel om Onderwijswet

De Hongaarse minister Zoltan Balog van Werkgelegenheid wil met de Oekraïense onderwijsminister Lilia Grinevitsj om de tafel om te bezien of de nieuwe Onderwijswet kan worden aangepast. Hongarije heeft grote bezwaren tegen de nieuwe regel dat er op scholen alleen in het Oekraïens les wordt gegeven, met uitzondering van de eerste vier klassen. De maatregel benadeelt de 150.000 etnische Hongaren in de Oekraïense provincie Transkarpatië.

Balog is deze week aanwezig bij de opening van het academische jaar in het Hongaarstalige Ferenc Rakoczi II Instituut in de grensplaats Berehovo. Grinevitsj is daar als eregast uitgenodigd en het is volgens Balog een mooie gelegenheid om over de nieuwe Onderwijswet te spreken.

Afgelopen week zegde de Roemeense president Klaus Johannis een bezoek aan de Oekraïense premier Volodimir Hrojsman af vanwege de Onderwijswet. Ook Rusland en Polen hebben bezwaar gemaakt tegen de maatregel om het Oekraïens verplicht te stellen in het onderwijs.

De nieuwe Onderwijswet ligt nu bij president Petro Porosjenko. Die kan de wet voor revisie terugsturen naar het parlement als hij tegemoet wil komen aan de bezwaren uit het buitenland. De omstreden maatregel is vooral bedoeld om het Russisch terug te dringen.

Meer over de Oekraïense strijd voor de eigen taal is hier te lezen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: