zondag 17 september 2017

Kinderkamp Odesa niet alleen door brand getroffen, maar vooral door corruptie

Wat hebben corruptie en een dodelijke brand in een kinderkamp met elkaar gemeen? Alles, zo blijkt uit een nadere beschouwing van wat zich vrijdagavond laat afspeelde in het kamp Victoria in Odesa. Het kamp bestaat uit houten verblijven in een Scandinavische bouw waarvoor wettelijk is vastgelegd dat de wanden brandwerend moeten worden gemaakt. Dat bleek niet het geval. Ook werkte het brandalarm niet en bleek het reservoir voor bluswater leeg, zodat de brandweer eerst anderhalve kilometer aan slangen moest uitrollen om aan water te komen.

En zo kon het gebeuren dat de kinderen pas wakker werden toen het voor drie van hen al te laat was, terwijl de brandweer pas na ruim een half uur het vuur kon bestrijden. De slachtoffertjes waren slechts 8, 9 en 12 jaar oud. De overige kinderen konden het overleven dankzij adequaat ingrijpen van de kampleiding.

Vanwege al die nalatigheden werd directeur Petros Sargsjan van het kinderkamp meteen gearresteerd. Hij probeerde nog onder zijn arrestatie uit komen door hartproblemen voor te wenden, overigens een vaak gebruikt middel door lieden die wegens corrupt handelen worden opgepakt. Ook Sargsjan's plaatsvervanger en de directeur van de oblast waar zich het kamp bevindt, werden meteen op straat gezet. Directrice Elena Boejnjevitsj van de gemeentelijke afdeling onderwijs trad uit zichzelf af.

In alle gevallen was dit bedoeld om burgemeester Gennadi Troechanov van Odesa uit de wind te houden. Er blijkt namelijk nog veel meer mis. De kamp kostte de gemeente handenvol geld; alleen al in de afgelopen drie jaar 16 miljoen euro.

Het bedrijf Zuid-Oekrstroj kreeg vorig jaar zonder openbare inschrijving een contract van 350.000 euro voor het installeren van het vrijdagavond zo jammerlijk falende brandalarm. Daar komt nog bij dat ook een veiligheidsinspecteur van de brandweer een oog, mogelijk beide ogen, heeft dichtgeknepen omdat er ook al geen bluswater voorhanden was.

Tegenstanders van burgemeester Troechanov menen dat er dagelijks 32.000 euro door corruptie verdwijnt uit de gemeentekas van Odesa. Voor hen was met de fatale brand de maat vol: samen met de ouders van de drie verongelukte kinderen eisten ze gisteravond dat ze Troechanov en zijn rechterhand Zinajda Tsvirinka te spreken zouden krijgen. Toen dat niet lukte, probeerden ze tweemaal het stadhuis te bestormen. Door ingrijpen van de Nationale Garde werd de rust hersteld. Daarmee is het laatste woord nog lang niet gesproken in deze kwestie.

Bron: Odessatalk.com

Geen opmerkingen: