woensdag 13 september 2017

Kremlin zegt separatistenleiders de wacht aan

De leiders van de pro-Russische separatisten hebben hun langste tijd gehad. Ze worden op korte termijn vervangen, aldus de nieuwssite Novosti Donbassa die zich beroept op betrouwbare bronnen en zelfs al met de namen komt van de nieuwe separatistenleiders. Adviseur Vladislav Soerkov van de Russische president Vladimir Poetin bracht eind vorige maand een bezoek aan Donetsk, waar hij de top van de separatisten alvast voorbereide op de komende veranderingen.

Alexander Zachartsjenko, de leider van de separatisten in Donetsk, zou worden opgevolgd door Oleksandr Bobkov, eerder parlementslid voor de Partij van de Regio's van ex-president Viktor Janoekovitsj. En de separatistenleider in Loehansk, Igor Plotnitski, zou een opvolger krijgen in Vasil Volga, parlementslid van de Socialistische Partij in 2006-2007.

''We hebben informatie dat er overeenstemming is over samenvoeging van de beide volksrepublieken, zij het niet met Zachartsjenko en Plotnitski maar met mensen die beter op hun taak berekend zijn dan die twee'', laat hoofdredacteur Oleksej Matsoeka van Novosti Donbassa weten aan de Kyiv Post. Militair expert en parlementslid Dmitro Timtsjoek zegt ook al dat hij informatie heeft gekregen dat de separatistenleiders komende maand worden vervangen.

Matsoeka houdt het op in het najaar of nog iets later dit jaar. Hij voegt er aan toe dat Russische consultants momenteel in gesprek zijn met de separatisten over mogelijke kandidaten voor de komende lokale verkiezingen in de bezette gebieden.

Oleksandr Bobkov is in Donetsk geboren, waar hij in de jaren '90 de baas was van een lokale markt. In 2010 werd hij directeur van een chemische fabriek in Horlivka. Als parlementslid van de Partij van de Regio's steunde hij het referendum van de separatisten in Donetsk over de afscheiding van Oekraïne in mei 2014. Hij is te zien op foto's van de 'inauguratie' van Zachartsjenko als premier van de volksrepubliek in november 2014.

Vasil Volga werd geboren in de plaats Severodonetsk in de provincie Loehansk. Hij deed in 2004 mee aan de presidentsverkiezingen en richtte in 2007 zijn eigen partij op: de Unie van de Linkse Krachten. In 2010 kreeg Volga de leiding over de Staatscommissie voor de Markten en Financiële Diensten. Twee jaar later werd hij tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een poging tot omkoping waarmee een half miljoen dollar was gemoeid. Hij werd in 2014 al weer vrijgelaten. Volga kondigde in april vorig jaar aan dat zijn partij mee wil doen als er lokale verkiezingen komen in de bezette gebieden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: