donderdag 14 september 2017

'Marshallplan kan tot 7 procent groei opleveren'

Als er een Marshallplan voor Oekraïne komt, dan leidt dit tot een economische groei van 5 tot zelfs 7 procent in de komende drie jaar volgens minister Stepan Koebiv van Economische Zaken. Hij zei dit na overleg met de Litouwse minister Andrius Koebilius. Jaarlijks wordt zo'n 5 miljard dollar geïnvesteerd, wat dus neer komt op een totale investering in de Oekraïense economie van 15 miljard dollar. In november worden op een EU-conferentie met de Europese partners de definitieve cijfers bekend gemaakt.

Het voorstel voor het Nieuwe Europese Plan voor Oekraïne, ook wel Marshallplan genoemd naar het Amerikaanse hulpprogramma om West-Europa er na de Tweede Wereldoorlog weer economisch bovenop te brengen, is bedacht door de Europese Volkspartij. Litouwen heeft op zich genomen om het plan verder uit te werken.

Het Marshallplan moet het vertrouwen van de internationale financiële wereld in Oekraïne herstellen. Niet alleen door economische groei, maar vooral door privatisering en het herstructureren van grote staatsbedrijven en het steunen van het midden- en kleinbedrijf, onder meer door het verstrekken van leningen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: