dinsdag 5 september 2017

Ook Oekraïne wil vredeskorps, zónder Russen

Ook Oekraïne wil instemmen met een vredeskorps onder de vlag van de Verenigde Naties voor Oost-Oekraïne, maar dan wel zonder Russische deelname aan dit korps. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beziet het door de Russische president Vladimir Poetin aangekondigde voorstel echter met gemengde gevoelens.

''Uit de media blijkt dat hij opnieuw een poging doet om de eigen agressie af te doen als een binnenlands Oekraïens conflict, daarbij afbreuk doende aan het eigenlijke idee van een vredeskorps om een einde te maken aan de oorlog en de bezette gebieden terug te brengen onder Oekraïense zeggenschap'', luidt een verklaring van het ministerie.

Desondanks gaat Oekraïne mee in het voorstel om een vredeskorps te sturen, aangezien daar al talloze malen op is aangedrongen. Op de Russische voorwaarde om direct met de pro-Russische separatisten te onderhandelen, wil het ministerie van Buitenlandse Zaken niet in gaan. Eventuele Russische deelname in het vredeskorps is ook onacceptabel, aangezien Oekraïne al slechte ervaringen heeft opgedaan met de Russische waarnemers van de OVSE in de Donbas.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: