woensdag 20 september 2017

Opnieuw gewelddadig protest in Odesa

Bron: Doemskaja.
De geest lijkt uit de fles in Odesa. Na de twee bestormingen van het stadhuis afgelopen zaterdag en het gewelddadige protest bij de rechtbank eergisteren was het vanmorgen opnieuw onrustig bij het stadhuis. Honderden betogers gingen met de politie op de vuist en daarbij vielen 36 gewonden aan de kant van de politie.

De politie zette traangas in tegen de betogers die zelf vuurtjes gingen stoken. De raadsvergadering in het stadhuis moest vanwege het tumult worden afgebroken. Er werd geroepen dat burgemeester Gennadi Troechanov moet opstappen. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de fatale brand van vorige week vrijdagavond waarbij drie meisjes om het leven kwamen en er drie gewonden vielen. Brandmelders werkten niet, terwijl de bluswateropslag leeg bleek te zijn. De brandweer moest eerst ruim een kilometer aan slangen uitrollen om aan water te komen. Troechanov wordt nalatigheid en corruptie verweten.

Eergisteren was er tumult bij de rechtbank in de nabijgelegen stad Tsjornomorsk nadat was gebleken dat twintig verdachten werden vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van 48 mensen op 2 mei 2014 in Odesa. Pro-Oekraïense betogers gingen op de vuist met de politie en soldaten van de Nationale Garde. Daarbij raakten 35 agenten en soldaten gewond.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: