dinsdag 5 september 2017

Poetin wil nu wel vredeskorps VN: mits, mits...

De Russische president Vladimir Poetin stemt in met het sturen van een vredeskorps onder de vlag van de Verenigde Naties naar Oost-Oekraïne, maar alleen langs de frontlijn en ter bescherming van de waarnemers van de OVSE. Poetin zei vanmorgen op een persconferentie na afloop van een conferentie van de BRICS-landen in China dat hij zijn minister van Buitenlandse Zaken opdracht heeft gegeven om met een voorstel te komen voor de Veiligheidsraad van de VN.

Deze nieuwe opstelling van Poetin is opvallend, omdat Rusland tot nu toe het sturen van een vredeskorps heeft gedwarsboomd, onder meer door in de Veiligheidsraad gebruik te maken van het vetorecht. Nu verklaarde hij steeds voorstander te zijn geweest van een bewapende OVSE-missie. ''Maar de OVSE weigert haar personeel te bewapenen, omdat deze organisatie daar de mensen nog de ervaring niet voor heeft.''

Poetin zei dat hij het beschermen van de waarnemers van de OVSE vanzelfprekend vindt. ''En het zal bijdragen aan een oplossing voor het probleem in het zuidoosten van Oekraïne.'' Er zijn echter nog meer Russische voorwaarden aan verbonden, want Poetin wil dat de zware wapens aan weerszijden van de frontlijn worden teruggetrokken en de strijdende partijen van elkaar zijn gescheiden.

Ook wil de Russische president de separatisten er nadrukkelijk bij betrekken. Er zal direct overleg met ze moeten komen, iets wat de Oekraïense autoriteiten tot nu toe hebben geweigerd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: