vrijdag 15 september 2017

Porosjenko spreekt teleurstelling uit over Verdrag van Boedapest

Een afspraak zoals die in 1994 in Boedapest is gemaakt over het afschaffen van de kernwapens door Oekraïne blijkt geen cent waard. ''Eén enkele kernaanval heeft meer zeggingskracht dan al dit soort afspraken bij elkaar'', sprak de Oekraïense president Petro Porosjenko zijn teleurstelling uit over de uitblijvende internationale steun voor zijn land van de landen die destijds een veiligheidsgarantie af gaven voor Oekraïne, mocht dit land door een ander land worden aangevallen. Die garantie werd onder meer afgegeven door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, maar ook door Rusland.

Porosjenko maakte de opmerking over het Verdrag van Boedapest in zijn openingstoespraak op de jaarlijkse Jalta-conferentie. Die wordt opnieuw in Kyiv gehouden en niet in het door Rusland bezettte Jalta. De Oekraïense president sprak wel de hoop uit dat de eerstvolgende conferentie weer op de nu door Rusland geannexeerde Krim wordt gehouden.

Hij kondigde aan dat de terugkeer van het schiereiland naar Oekraïne volgend jaar één van de speerpunten van zijn regering zal zijn. Porosjenko streeft naar de vorming van een groep 'vrienden van Oekraïne' die gaat helpen om de Krim op vreedzame wijze terug te krijgen. Hij wil dat komende week bepleiten op de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Andere belangrijke speerpunten zijn de teruggave van de bezette gebieden in Oost-Oekraïne en het in gang zetten van belangrijke hervormingen. Porosjenko zei te beseffen dat deze drie speerpunten nauw verweven zijn en hij kondigde aan dat de hervormingen (weer) krachtig worden opgepakt.

Het thema van de veertiende Jalta-conferentie is 'Is dit de nieuwe wereld? En wat betekent dit voor Oekraïne?' Porosjenko haalde de woorden van Friedrich Nietsche aan: 'Wat je niet doodt, maakt je sterker'. ''Dit geeft volgens mij precies aan wat er momenteel in de wereld gebeurt. Komen we op een dag weer in rustig vaarwater, is de wereldorde dan hersteld? Nee, dat verwacht ik niet.''

Voor Oekraïne ziet hij dat ook nog niet in het verschiet. ''Mochten er mensen zijn die denken dat alles weer bij het oude is als de oorlog in ons land eindelijk ophoudt, dan zitten ze volstrekt fout. Het is onmogelijk om tienduizenden gedode Oekraïners weer tot leven te wekken. Wat eenmaal kapot is, blijft kapot.''

Bronnen: Interfax, Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: