maandag 11 september 2017

Premier vraagt parlementsleden zich niet in te laten met 'chaos en destructie'

Premier Volodimir Hrojsman keurt de illegale manier waarop de stateloze ex-gouverneur van Odessa Micheil Saakasjvili gisteravond Oekraïne binnen is gekomen ten zeerste af. Het is een misdrijf, aldus de premier, en ieder die erbij betrokken was moet rekening houden met vervolging door justitie. ''Dat geldt in het bijzonder voor iedereen die de jongens die ons land en onze grens verdedigen heeft vernederd of heeft aangevallen.''

Ook roept Hrojsman alle parlementsleden en andere politici op ''om zich niet mee te laten slepen in afbraak en chaos'' door achter Saakasjvili aan te lopen. Dat geldt in het bijzonder voor oppositieleider Joelia Timosjenko en het parlementslid Moestafa Najem, de man die in de herfst van 2013 de aanstoot gaf tot het antiregeringsprotest op Majdan. Beiden hebben Saakasjvili gisteren gesteund in zijn streven om ook als stateloos burger zonder geldig paspoort Oekraïne binnen te komen.

Minister Arsen Avakov heeft Saakasjvili en de pakweg veertig personen die samen met hem illegaal de grens over zijn gekomen opgeroepen om zich onverwijld te melden bij de grenspost Shehini of een kantoor van de Migratiedienst, om daar alsnog op legale wijze Oekraïne binnen te komen. Hij legde ook uit dat de grensbewakers en de politiemensen bij Shehini nadrukkelijk de opdracht hadden om geen geweld te gebruiken. Daardoor konden ze eenvoudig worden overlopen.

Tot de veertig die Saakasjvili vergezelden bij de illegale grenspassage behoren de parlementsleden Joelia Timosjenko, Serhi Vlasenko, Joeri Derevjanko, Pavlo Kostenko en Dmitro Dobrodomov.


Bronnen: Unian, Ukrinfor, Censor.net

Geen opmerkingen: