maandag 18 september 2017

'Siemens zag af van levering na Russische druk'

Het Duitse bedrijf Siemens wil niet meer meewerken aan de modernisering van het Oekraïense gastransportsysteem dat het Russische aardgas naar Europa brengt. Volgens algemeen directeur Andri Kobolev van het staatsenergiebedrijf Naftogaz is dat besluit genomen uit vrees dat Russische opdrachtgevers zich zouden terugtrekken.

Het bedrijf Oekrtransgaz, dat het gastransportsysteem exploiteert, zou in april 2013 een contract hebben getekend voor vernieuwing van het compressorstation Bar, waarvoor Siemens de generatoren zou leveren. Hoofdaannemer was het Duitse Ferrostaal Industrieanlagen. Dit bedrijf liet al na vier maanden weten dat Siemens af zag van de levering van de generatoren.

Vervolgens zijn twee generatoren besteld bij het Amerikaanse bedrijf General Electric. De modernisering van het compressorstation Bar liep daardoor vertraging op. In de loop van volgend jaar moet het karwei alsnog zijn geklaard.

Siemens kwam recent nog in opspraak toen bleek dat het bedrijf generatoren had geleverd voor de opwekking van elektriciteit op de door Rusland geannexeerde Krim. Dat zou via een derde bedrijf zijn gebeurd. Het leveren van dergelijke machines valt onder de economische sancties van de EU-lidstaten tegen Rusland.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: