dinsdag 12 september 2017

Varkenspest opnieuw opgedoken in drie regio's

Opnieuw is in drie Oekraïense regio's de zeer besmettelijke Afrikaanse varkenspest geconstateerd. Het gaat volgens de Dienst voor Voedselveiligheid en Consumentenbescherming om boerderijen in de dorpen Zaliznitsje (provincie Vinnitsja), Hannivka (Donetsk) en het agrarische bedrijf Oespeh in het dorp Sarata (Odesa). Het is niet bekend om hoeveel dieren het gaat.

Er zijn dit jaar al 253 uitbraken van de Afrikaanse varkenspest gemeld. Directeur Volodimir Lapa van de Dienst voor Voedselveiligheid en Consumentenbescherming zei eerder al te verwachten dat het aantal uitbraken weleens op 200 tot 250 uit kan komen. Een enorme stijging ten opzichte van vorig jaar toen slechts 91 uitbraken werden geregistreerd.

Gevallen van de Afrikaanse varkenspest worden sinds 2012 geregistreerd. Het ruimen van de besmette dieren en de quarantaine hebben de varkenshouders inmiddels zo'n 200 miljoen hrivna (6,4 miljoen euro) schade opgeleverd. Als de huidige stijgende trend doorzet, dan hebben ze in 2020 1,2 miljoen varkens verloren aan de ziekte, een schadepost van 4 miljard hrivna (128,6 miljoen euro).

Bron: Unian

Geen opmerkingen: