maandag 18 september 2017

Vermeende daders 2 mei 2014 in Odesa gaan vrijuit

Twintig mannen die betrokken zouden zijn bij de dramatische gebeurtenissen die op 2 mei 2014 het leven kostte aan 48 mensen in de stad Odesa zijn vanmiddag vrijgesproken door de rechtbank in de stad Tsjornomorsk. Twee van hen, de Russen Serhi Dolzhenkov en Evgeni Mamed komen echter niet op vrije voeten, want ze werden ter plekke weer gearresteerd door de staatsveiligheidsdienst SBOe die ze beschuldigt van separatisme.

Zes deelnemers aan een pro-Oekraïense steunbetoging werden doodgeschoten op die bewuste 2 mei. De meeste slachtoffers vielen echter bij een brand in het Huis van de Vakbond. Dat waren 42 deelnemers aan een pro-Russische betoging die door boze tegenstanders achterna werden gezeten en hun toevlucht zochten in het Huis van de Vakbond. Toen er molotovcocktails naar binnen werden gegooid, ontstond er brand met fatale gevolgen.

De vrijspraak voor Dolzhenkov en Mamed heeft inmiddels geleid tot woedende reacties bij aanhangers van pro-Oekraïense organisaties. Die zijn bij de rechtbank op de vuist gegaan met de politie. De oproerpolitie heeft al traangas gebruikt om de aanvallers af te slaan. De betogers zetten aan het begin van de avond barricades op bij de rechtbank om te voorkomen dat Dolzhenkov en Mamed weggebracht worden.

Bron: 112

Geen opmerkingen: