donderdag 7 september 2017

VS wil breder mandaat voor vredeskorps Donbas

Als er inderdaad een vredeskorps van de Verenigde Naties voor Oost-Oekraïne komt, dan moet dat in het hele gebied werkzaam kunnen zijn en niet alleen, zoals de Russische president Vladimir Poetin wil, langs de frontlijn tussen de pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger. Volgens het persagentschap Associated Press vindt de Amerikaanse regering het sturen van een vredeskorps ''de moeite van het bestuderen waard''.

Wel moet het vredeskorps een breed mandaat krijgen, aldus woordvoerster Heather Nauert van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Poetin vindt dat de taak van de blauwhelmen beperkt moet worden tot het beschermen van de waarnemers van de OVSE langs de frontlijn. Hij wil ook dat de Oekraïense autoriteiten in gesprek gaan met de separatisten over het mandaat van een vredeskorps.

Dat laatste is volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken ''onacceptabel en ook niet gebruikelijk voor de VN'', zoals woordvoerder Martin Schaefer aan het Oekraïense persagentschap Unian heeft laten weten. Hij vond dat Poetin's eergisteren gelanceerde voorstel niet al te serieus genomen moet worden. "Het komt aan op het definitieve voorstel bij de VN en dat zal ongetwijfeld dichter bij de Oekraïense opvattingen liggen over het sturen van een vredeskorps.''

Toch is ook Duitsland op voorhand tegen het beperken van de taak van de blauwhelmen om de OVSE-waarnemers alleen langs de frontlijn te beschermen. ''Het is niet netjes om daar over te beginnen, aangezien de separatisten alles in het werk stellen om het de waarnemers moeilijk te maken in het hele gebied dat ze hebben beperkt.''

Schaefer noemt het ''koffiedik kijken'' als het gaat om de beweegredenen van Poetin om alsnog akkoord te gaan met het sturen van een vredeskorps onder de VN-vlag. Of er ook Russen onder de blauwhelmen mogen zijn, daarover wilde hij zich niet uitlaten. ''Daarover moeten we in een later beslissen.'' Oekraïne is daar in ieder geval fel op tegen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: