zondag 5 november 2017

'Achmetov dwingt hogere energieprijzen af'

Er is te weinig steenkool in voorraad bij de energiecentrales om de winter door te komen. Voorzitter Andri Heroes van de Consumentenorganisatie voor Energie en Woonlasten meent dat dit met opzet is gebeurd en hij ziet er de hand in van oligarch Rinat Achmetov die met zijn energiebedrijf DTEK kan profiteren van hogere tarieven als zijn energiecentrales op duurder aardgas moeten draaien.

''De kolenvoorraden blijven maar dalen, ze zijn nu op het laagste niveau in jaren, terwijl de energielasten al anderhalf jaar aan het stijgen zijn'', zegt Heroes. Hij wijst er op dat ook de voorraden aan kolen van G-kwaliteit die DTEK zelf delft in het door het leger beheerste deel van de Donbas historisch laag zijn.

Woordvoerster Irina Miljoetina van DTEK wijst er echter op dat de eigen kolenmijnen slechts 70 procent van de benodigde hoeveelheid kolen kunnen leveren. Anthraciet moet in het buitenland worden gekocht en daarvoor zijn (dure) buitenlandse valuta nodig.

Het staatsenergiebedrijf Oekrenergo laat weten dat er momenteel een voorraad is van 1,9 miljoen ton bij de energiecentrales, terwijl 2,8 miljoen ton nodig is om de winter door te komen. Verandert deze situatie niet, dan schat woordvoerder Oleksandr Rogozin van de Federatie van Energiebedrijven in dat 2 miljard kubieke meter aardgas nodig is om de centrales draaiende te houden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: