zaterdag 18 november 2017

Acht Georgiërs uitgezet wegens 'gevaar voor nationale veiligheid'

Acht Georgiërs zijn het land uitgezet omdat zij 'een gevaar voor de nationale veiligheid' vormen, zoals de staatsveiligheidsdienst SBOe vanmiddag bekend heeft gemaakt. Het was een gecoördineerde actie van de Nationale Politie, de Grensbewaking en de SBOe. De namen van de acht zijn niet bekend gemaakt, maar volgens de voormalige Georgische president Micheil Saakasjvili gaat het om mensen uit zijn omgeving.

Vier van hen zouden donderdag zijn ontvoerd door gemaskerde mannen, aldus Saakasjvili. Dat wordt bevestigd door meerdere getuigen en ook zijn er videobeelden. Het zou onder meer gaan om een journalist en twee oorlogsveteranen die in Oost-Oekraïne hebben gevochten tegen de pro-Russische rebellen daar. Ze zouden zijn mishandeld, afgaande op het bloed dat in het appartement van één van hen werd aangetroffen.

Saakasjvili legt de schuld bij president Petro Porosjenko, zijn voormalige vriend die inmiddels in een vijand is veranderd. De ex-gouverneur van Odesa raakte zijn Oekraïense nationaliteit halverwege de zomer kwijt door toedoen van Porosjenko. Ook dreigt Saakasjvili te worden uitgeleverd aan Georgië waar hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hangt wegens machtsmisbruik in de tijd dat hij president was.

Saakasjvili voert het anti-regeringsprotest aan dat op 17 oktober begon en nog altijd niet echt van de grond wil komen. Afgelopen zondag deden slechts 500 mensen mee aan een betoging in de hoofdstad. Ook zijn er al wekenlang twee bescheiden tentenkampen. In het regeringskamp heerst de opvatting dat Saakasjvili en de Georgiërs uit zijn op een staatsgreep, zoals minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken al meerdere keren heeft betoogd.

Bronnen: Unian, Kyiv Post

Geen opmerkingen: