dinsdag 14 november 2017

Hongarije boos om poging vlag te verbranden

De Hongaarse regering eist dat de Oekraïense autoriteiten de daders straffen die zondag een Hongaarse vlag in brand probeerden te steken. Het zou om aanhangers van de nationalistische partij Svoboda gaan. Zij haalden de vlag bij het stadhuis van Berehovo in de westelijke provincie Transkarpatië neer beneden en wilden die in brand steken. De politie kon echter tijdig ingrijpen, waarna de vlag weer werd gehesen.

De Hongaarse vlag hangt al sinds 2006 bij het stadhuis, samen met die van Oekraïne, de Europese Unie en de eigen stadsvlag. Berehovo ligt in het deel van Transkarpatië dat tot net na de Tweede Wereldoorlog bij Hongarije hoorde. De voertaal is er Hongaars, in heel Transkarpatië wonen naar schatting zo'n 150.000 etnische Hongaren.

Het botert al wekenlang niet meer tussen Oekraïne en Hongarije. Dat komt door de nieuwe Onderwijswet waarin is vastgelegd dat het onderwijs voortaan in het Oekraïens wordt gegeven. Weliswaar mag ook de Hongaarse taal worden onderwezen, maar het betekent een grote verandering voor de scholen waar het onderwijs nu nog volledig in het Hongaars is.

De Oekraïense minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken zei onlangs nog dat zo'n 65 procent van de jongeren in de stad Berehove niet of nauwelijks Oekraïens spreekt.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: