woensdag 22 november 2017

Leger Oekraïne in hoogste staat van paraatheid

Het Oekraïense leger is in de hoogste staat van paraatheid gebracht vanwege de onzekere situatie in het door de separatisten bezette deel van de provincie Loehansk. ''We kijken vooral naar wat er speelt in de stad Loehansk en de buitenwijken daarvan. Legerwoordvoerder kolonel Andri Lisenko zei tijdens een persconferentie dat er geen bevestiging is verkregen dat er Russische tanks vanuit Krasnodon de grens over zijn gegaan richting de stad Loehansk.

Tegelijkertijd zijn er op sociale netwerken wel video's geupload van Russiche tanks die gisteren in de stad Loehansk opdoken. Er verschenen toen ook gewapende en gemaskerde militairen op straat die alleen kwijt wilden dat ze meededen aan ''een geplande oefening''. De Russische regering wilde vanmorgen geen commentaar geven op de situatie in Loehansk, waar separatistenleider Igor Plotnitski en zijn minister Igor Kornet lijnrecht tegenover elkaar staan

Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken constateerde in een televisie-uitzending van 112.ua dat het hier niet alleen om een onderling conflict bij de pro-Russische separatisten gaat, maar dat het ook een onderling conflict is van de Russische geheime diensten die hun eigen belangen in Loehansk hebben. Klimkin sprak zijn bezorgdheid uit over de veiligheid van de waarnemers van de OVSE als de situatie gewelddadiger wordt.

Inwoners van Loehansk melden intussen via sociale media dat 200 gewapende militairen vanmorgen het gebouw van het Openbaar Ministerie hebben bestormd, zo meldt de nieuwssite Droegoj Loegansk. Procureur-generaal Vitali Podobri zou gearresteerd zijn en afgevoerd. De soldaten komen niet uit de stad zelf, weet de lokale nieuwssite. ''Ze weten niet waar ze moeten zijn, hoe de straten heten. Ze controleren nu de paspoorten van voorbijgangers en vragen wat die in de buurt te zoeken hebben. Ze controleren geen tassen.''

Er zijn ook berichten dat medestanders van separatistenleider Plotnitski worden opgepakt, terwijl hijzelf zich heeft ingesloten in het stadhuis van Loehansk. Eerder werd nog gemeld dat Plotnitski samen met zijn gezin was uitgeweken naar Rusland.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: