maandag 6 november 2017

'Niets mis met overdracht Roshen aan trustfonds'

De overdracht van het snoepconcern Roshen aan een 'blind' trustfonds door president Petro Porosjenko is niet bedoeld om de Oekraïense belastingen te ontduiken, maar om te voldoen aan Porosjenko's toezegging dat hij zijn zakelijke belangen zou afstoten. Het lukte niet om Roshen te verkopen, zodat het bedrijf uiteindelijk is overgedragen aan een trustfonds dat wordt beheerd door de bank Rothschild.

Een 'blind' trustfonds houdt in dat de beheerder kan handelen zonder toestemming van de feitelijke eigenaar. Dat is volledig in de haak, aldus Porosjenko's woordvoerder in het parlement, Irina Loetsenko. ''De Oekraïense belastingen worden netjes betaald'', aldus Loetsenko vandaag in een een parlementaire commissievergadering.

Roshen is de grootste snoepfabrikant van Oost-Europa, terwijl het bedrijf tot de dertig grootste in de wereld behoort. Porosjenko heeft 85 procent van de aandelen en die heeft hij in januari vorig jaar overgedragen aan het door Rothschild beheerde trustfonds. Algemeen directeur Vjacheslav Moskalevski van Roshen bezit via het beleggingsfonds Konditerinvest 13 procent, terwijl vier andere directeuren elk 0,5 procent van de aandelen in handen hebben.

Loetsenko reageerde met haar uitleg op een publicatie gisteren van de anti-corruptie organisatie OCCRP EN Slidstvo-Info waarin werd aangevoerd dat Roshen juist in een trustfonds in het buitenland is ondergebracht om minder belasting te hoeven betalen.

Vorige week waren er bescheiden protestacties, onder meer van de feministische groep Femen, bij bedrijven die deel uitmaken van het Roshen-concern. De actievoerders vinden dat Porosjenko zich niet heeft gehouden aan de belofte om zijn zakelijke belangen van de hand te doen. Ook zou hij bij zijn handelen als president vooral laten leiden door eigen zakelijke belangen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: