zaterdag 11 november 2017

Omtzigt betreurt opvoeren van nepgetuige MH17

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt betreurt dat hij in mei van dit jaar op een bijeenkomst over de MH17-ramp een Oekraïense nepgetuige heeft laten spreken voor een zaal vol nabestaanden. "Ik heb onzorgvuldig gehandeld in mijn gedrevenheid op dit dossier vragen te beantwoorden." Volgens NRC heeft de Oekraïner als MH17-getuige op de bijeenkomst op de Vrije Universiteit in Amsterdam twijfel gezaaid over de toedracht van de ramp. Maar hij blijkt helemaal geen getuige te zijn.

De Oekraïner zou een tekst hebben uitgesproken die door Omtzigt was geschreven, schrijft NRC op basis van sms-verkeer en geluidsopnames. De man verklaarde dat hij andere toestellen in de lucht had gezien op het moment dat vlucht MH17 werd neergeschoten. Een theorie uit Rusland. De Russen suggereren dat het toestel is neergehaald door een Oekraïense straaljager. Volgens het team dat strafrechtelijk onderzoek doet naar de MH17-ramp is bewezen dat het toestel neergehaald is door een Russische Buk-raket.

Omtzigt sprak voor de bijeenkomst uitgebreid met de nepgetuige uit Oekraïne, schrijft de NRC. Hij zou in een een sms 'kernpunten' hebben geschreven die de tolk van de man bij de lezing moest uitspreken. De Oekraïner zou het Kamerlid hebben verteld dat hij al was gehoord door het Nederlandse onderzoeksteam en dat zij van Duitsland al een rapport met zijn getuigenis hadden ontvangen. Toch werd volgens de krant op de bijeenkomst de indruk gewekt dat de man nog niet gehoord was.

Omtzigt zou verder in de tekst hebben geschreven dat de Oekraïner moest uitspreken dat hij zelf het vliegtuig heeft zien neerstorten. Maar hij was zelf geen getuige, alleen zijn vrouw zou het hebben gezien.

Tegen NRC Handelsblad zegt Omtzigt dat hij 'niet te hebben begrepen' dat de Oekraïner geen ooggetuige was van de ramp. Ook was voor de CDA'er niet duidelijk of de man al door het onderzoeksteam was gehoord. Het Kamerlid was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Hij stuurde wel deze tweet als reactie: 'In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen heb ik op deze bijeenkomt onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik.'

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: