vrijdag 17 november 2017

Opnieuw corruptiebestrijder in opspraak geraakt

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen Artem Sitnik, de directeur van het anti-corruptiebureau NABOe. Volgens de nieuwssite Oekrajinska Pravda wordt hij er van verdacht dat hij informatie over lopende onderzoeken heeft verstrekt aan journalisten. Het OM zou over een bandopname beschikken waarop iemand vertelt over onderzoeken naar geruchtmakende corruptieschandalen. Die iemand zou Sitnik kunnen zijn, te oordelen naar het stemgeluid.

De kwestie kwam gisteren aan het licht tijdens een vergadering van de parlementscommissie voor de corruptiebestrijding. De parlementsleden Anton Herashtsjenko (Blok-Porosjenko) en Olena Masorina (Volksfront) vroegen om een justitieel onderzoek.

Als Sitnik inderdaad zijn boekje te buiten is gegaan, dan kan hem dat een gevangenisstraf opleveren van twee tot zelfs acht jaar en een verbod om in openbare topfuncties te werken voor maximaal drie jaar. Sitnik was gisteren op werkbezoek in Portugal, maar wordt volgens de Oekrajinska Pravda vandaag gehoord door het Openbaar Ministerie.

Het is de tweede maal deze week dat een hoge corruptiebestrijder in opspraak komt. Eerder ging het om Natalia Kortsjak, de directeur van het Nationaal Agentschap voor Corruptie Preventie (NACP). Zij zou volgens één van haar plaatsvervangers al sinds begin dit jaar onderzoeken naar de e-declaraties van hooggeplaatste bestuurders en ambtenaren hebben gedwarsboomd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: