dinsdag 7 november 2017

Parlement wijzigt Kieswet, maar laatste woord is nog niet gesproken

Het parlement heeft vanmiddag ingestemd met een wijziging van de Kieswet die de politieke partijen verplicht om bij verkiezingen al hun kandidaten op de kieslijst bekend te maken. Nu kunnen de kiezers nog alleen stemmen op de partij van hun keuze, terwijl er op de kieslijst mogelijk mensen staan die zij helemaal niet in het parlement willen hebben.

Het wijzigingsvoorstel werd ingediend door parlementsvoorzitter Andri Paroebi en de parlementsleden Oleksandr Tsjernenko en Leonid Jemets. Het ging om een eerste stemming, met 226 van de 368 aanwezige parlementsleden die voor stemden. Er komt nog een tweede, definitieve stemming. Dan kunnen eventueel ook amendementen op het wetsvoorstel worden ingediend.

Dat gaat ook zeker gebeuren, afgaande op Irina Loetsenko, de vertegenwoordiger van president Petro Porosjenko in het parlement. Zij stelt voor om een werkgroep in te stellen die een flink aantal wijzigingen in het wetsvoorstel gaat bekijken, omdat het vanmiddag door het parlement aangenomen voorstel niet ver genoeg gaat.
Bronnen: Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: