dinsdag 21 november 2017

Plotnitski: het zijn Kornet's mannen, maar alles is onder controle in Loehansk

Separatistenleider Igor Plotnitski zegt in een verklaring dat de ongeïdentificeerde soldaten in opdracht van de gisteren door hem ontslagen 'minister van Binnenlandse Zaken' Igor Kornet de straat op zijn gegaan in de stad Loehansk. ''De gebeurtenissen van vandaag hebben aangetoond dat het ontslag van Kornet een juiste beslissing was'', meent de zelfbenoemde premier van de Volksrepubliek Loehansk (LPR). De situatie zou inmiddels onder controle zijn.

De met automatische geweren bewapende soldaten zouden meerdere overheidsgebouwen hebben bezet en ook de controle hebben overgenomen van het lokale televisiestation. Kornet gaf eerder vandaag zelf ook een verklaring uit waarin hij de beschuldiging van de hand wees dat hij samenspant met Oekraïne. Kornet zou de mensen die hem van collaboratie beschuldigen hebben laten arresteren.

Verslaggever Christopher Miller van Radio Free Europe/Radio Liberty meent dat de strijd tussen Plotnitski en Kornet eerder gaat tussen het Kremlin en president Poetins adviseur Soerkov aan de ene kant en de Russische staatsveiligheidsdienst FSB aan de andere kant. Plotnitski wordt in dat geval aan gestuurd door het Kremlin, en Kornet door de FSB, zonder dat beiden al te veel in de melk te brokkelen hebben.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: