zondag 5 november 2017

Polen wil dat Oekraïne meer doet aan erkenning etnische zuiveringen

De Poolse regering vindt dat Oekraïne meer moet doen om te erkennen wat er voor, tijdens en in de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog is voorgevallen tussen beide landen. In die jaren hielden zowel Oekraïense als Poolse nationalisten etnische zuiveringen waarbij tienduizenden burgers om het leven zijn gekomen. ''Wij staan er voor open als Oekraïne het niet bij praten laat maar ook concrete stappen onderneemt.''

Minister Witold Waszczykowski van Buitenlands Zaken heeft dit gezegd in een reactie op een uitlating van zijn Oekraïense ambtgenoot Pavlo Klimkin dat er geen anti-Poolse sentiment leeft onder de Oekraïense bevolking. Dat er toch anti-Poolse uitlatingen worden gedaan, zou het werk zijn van een enkeling. ''Dat is mooi, maar het is niet genoeg'', zei Waszczykowski op een persconferentie in Lviv als onderdeel van een werkbezoek aan het buurland.

Waszczykowski zou graag zien dat beide buurlanden het voorbeeld van Israël volgen, waar de onderscheiding Yad Vashem wordt uitgereikt aan mensen die joodse medeburgers hebben geholpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een soortgelijke onderscheiding zou uitgereikt moeten worden aan Oekraïners die Polen hebben geholpen tijdens de etnische zuiveringen in West-Oekraïne en andersom ook voor Polen die Oekraïners het leven hebben gered.

Bronnen: Interfax, 112.ua

Geen opmerkingen: