vrijdag 17 november 2017

Politie mag niet zomaar meer inval doen bij bedrijf

Het parlement heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat het bedrijfsleven beter beschermt tegen illegale invallen van de politie en de inbeslagname van bijvoorbeeld computers. Voortaan moet altijd een advocaat aanwezig zijn als de politie of een andere opsporingsdienst een inval doet bij een bedrijf. Ook is het verplicht om video-opnamen te maken bij een doorzoeking.

Openbare aanklagers moeten bij elke inval met documenten de noodzaak ervan kunnen aantonen. Ook worden strenge eisen gesteld aan de inbeslagname van computerapparatuur en het kopiëren van informatie die op computers aanwezig is. Het wetsvoorstel werd ingediend door premier Volodimir Hrojsman en gesteund door 312 parlementsleden.

Het bedrijfsleven klaagt geregeld dat het lastiggevallen wordt door de politie of andere opsporingsdiensten die uit zijn op geld. Een gebruikelijke werkwijze daarbij is het verstoren van de werkzaamheden en het intimideren van de ondernemer of personeelsleden. Invallen van de politie of de Belastingdienst zijn vaak een 'gemaskerde show' genoemd, omdat agenten bivakmutsen of maskers dragen om niet herkend te worden.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: