donderdag 9 november 2017

President is tegen verbreken diplomatieke banden

President Petro Porosjenko wil niet dat zijn regering de diplomatieke banden met Rusland verbreekt, zoals zijn partijgenoot Ivan Vinnik gisteren voorstelde. Vinnik maakte Porosjenko's standpunt zelf bekend na afloop van een fractievergadering in het kantoor van de president. Het parlementslid vindt overigens nog steeds dat zijn voorstel om Rusland als agressor tegenover Oekraïne aan te merken moet worden opgenomen in het wetsvoorstel dat de terugkeer bij Oekraïne regelt van de bezette gebieden in de Donbas.

Irina Loetsenko, Porosjenko's vertegenwoordiger in het parlement, vindt dat een eventueel besluit om de diplomatieke banden te verbreken niet gekoppeld moet worden aan het wetsvoorstel voor de reïntegratie van de Donbas. ''Er is een aparte wet voor nodig, geen twee twee alinea's in een wetsvoorstel met een totaal andere strekking.''

Rusland vindt dat het verbreken van de diplomatieke banden tussen beide buurlanden niet bijdraagt aan het vinden van een oplossing voor het oorlogsconflict en dat het de belangen schaadt van de Oekraïners die in Rusland werkzaam zijn. Die zouden zich tot de ambassade van een derde land moeten richten als ze in de problemen komen.

''Het is een voorstel dat slechts is bedoeld om de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen waarmee ze in Oekraïne kampen. Laten we hopen dat het gezonde verstand terugkeert in Kyiv, al worden we daar wel steeds somberder over'', reageerde woordvoerster Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend.

Bronnen: Ukrinform, TASS

Geen opmerkingen: